Quantcast
Channel: renovering – Boligsiden – Bolignyheder
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

Boliger bliver billigere

$
0
0

Avislæsning i haven
Man opruster da under kriser
“Jeg betænkte mig ikke, da jeg blev tilbudt at overtage home i Hammel den 1. juli, selv om vi alle bliver tudet ørerne fulde af, at vi skal skal spare os igennem finanskrisen”, fortæller den nye indehaver statsaut. ejendommægler og valuar Annette Rønne.
”Nu startede jeg selv som selvstændig ejendomsmægler i 1981 under en krise, der på boligmarkedet svarer til den nuværende, blot var renten 21% dengang. Når jeg kom ud på vurderinger, kunne mine hussælgere ikke forstå, hvordan man kunne bevare optimismen og tro på et salg, hvorpå jeg forklarede dem, at det drejer sig om forventningsafstemning mellem sælger og køber, så når enderne sammen. Langt de fleste sælgere skal videre i ny ejerbolig, og så er det altså bytteprisen, der er interessant.
Som ejendomsmægler kunne man både dengang og nu glæde sig over, at det netop er i Østjylland, man er mægler, for det har i mange år været en magnet for unge mennesker samt et vækstområde, og så er her altid ejerlejlighedssælgere, der skal videre i hus, derfor går salget aldrig helt i stå i vores område, der er et naturligt flow”, fortæller Annette Rønne, der driver 15 ejendomsmæglerforretninger i Århus og i Østjylland.
“Vores vision var både i 1981 og i dag at være markedsleder på omsætning af boliger i Århus/Østjylland, og derfor vækster vi også i krisetider.”
Jyllands-Posten, Ejendomsavisen, side 35 (26. juli 2009)

Slip for dårlig lugt
Der findes mange grunde til, at der lugter af rådne æg i hjemmet … Det mest almindelige problem er … dårlig badeværelseslugt. At vandlåsen ikke er ren, eller at den løber tør for vand. Når vandlåsene løber tør for vand, lugter det fra hovedkloakken …
Det er meget sæsonbetonet, men døde mus og rotter afgiver lugt. Det er først og fremmest en rigtig dårlig idé at lægge gift ud. Hvis musen eller rotten bor i en kælder eller i et hulrum i væggen, ligger de og rådner derinde, hvis de er døde af gift.
Brug derfor kun klapfælder. Så får man fanget musene og kan smide dem ud i en skraldespand bagefter …
Hvis man har problemer med skimmelsvampe, skal man sørge for udluftning. Korte udluftninger med gennemtræk, især efter bad og madlavning. Lad være med at tørre vasketøjet indendørs …
Når du laver mad og har emhætten tændt, så sørg for at få noget erstatningsluft ind. Åbn et vindue, så du får et bedre træk og lettere får stegeos ud. Det lægger sig nemlig på toppen af køleskabene, og det lugter faktisk ret voldsomt, hvis ikke man får det fjernet … Afløb er ofte en kilde til dårlige lugte. Hold det først og fremmest rent. Brug en gammel tandbørste til at børste afløbet rent for hår og sæbefedt, ellers kan man være sikker på lugten af rådne æg, når der kommer varmt vand i afløbet.
Nordjyske Stiftstidende, bogodt, side 4 (26. juli 2009)

Priserne på Fanøs sommerhuse står i stampe
Markedet for sommerhuse er nærmest gået i stå på Fanø. En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at det i dag tager væsentlig længere tid at sælge et sommerhus på øen, end tilfældet var for bare et år siden.
– For et år siden tog det fem måneder at sælge sit sommerhus på Fanø. I dag tager det knap ni måneder. Siden maj 2008 er antallet af sommerhuse til salg også steget.
Helt nøjagtigt med 30 pct., og i dag venter 140 af øens 2.826 fritidshuse på en ny ejermand, siger Birgit Daetz , der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.
Ser man generelt på de boliger, der netop nu er til salg på Fanø, er liggetiden på øen i Vesterhavet nu oppe på 12 måneder. I maj 2008 var liggetiden nede på ni måneder.
Der er med andre ord tale om en stigning på tre måneder inden for et år. Den forlængede liggetid skyldes utvivlsomt, at udbudsprisen ikke har fulgt markedet.
Budstikken, 1. sektion, side 12 (22. juli 2009)

Uenighed om boligpriserne
Det er vanskeligt at blive klog på boligmarkedet i denne tid. Åbenbart også for eksperterne, for boligsiden.dk og home er helt uenige om, hvorvidt priserne stiger eller falder. Mens boligsiden.dk hævder, at der over hele landet ses store fald i boligpriserne, hævder home, at priserne er steget betydeligt …
Den gennemsnitlige pris på de 42.061 villaer, rækkehuse og villalejligheder, som netop nu er til salg på boligsiden.dk er faldet med 13 procent på et år. Det svarer til en gennemsnitspris på 2,2 mio.
kr. Også danske ejerlejligheder koster i dag betydeligt mindre, end de gjorde for et år siden. Her er gennemsnitsprisen faldet med ni procent til ca. 2 mio. kr., oplyser boligsiden.dk.
”Når vi ser på statistikkerne, er det tydeligt, at boligpriserne fortsætter deres fald omend i et roligere tempo. Samtidig er dette en tendens, der gør sig gældende over hele landet. Dog er der små forandringer at spore. Vi kan for eksempel se, at priserne på
ejerlejligheder i København og omegn faktisk så småt er begyndt at stige. Det samme gør sig gældende for de nordsjællandske villaer, rækkehuse og villalejligheder,” siger kommunikationschef i Boligsiden A/S, Birgit Daetz …
homes husprisindeks siger, at enfamilieshuse er steget med 2,1 procent målt i kvartal fra januar-marts til april-juni og at landets to største byer virker som et lokomotiv i et boligmarked i bedring … Det stigende salg betyder ikke, at home forventer huspriserne med det første kravler opad igen. Men vi har set langt det værste prisfald, lyder vurderingen. En prognose fra Danske Bank, som home deler, siger, at boligmarkedet på landsplan mangler at tage 5-6 procent af det forventede prisfald.
Vinderup Avis, 1. sektion, side 2 (22. juli 2009)

Boliger bliver billigere
I dag skal man have knapt så mange penge op af lommen, hvis man vil købe drømmehuset eller ønskelejligheden, som man skulle for et år siden. Over hele landet ses store fald i boligpriserne. Det viser nye tal fra boligsiden.dk.
Det er blevet billigere at købe bolig i Danmark. Hvis man går med planer om at blive husejer, er priserne i dag langt gunstigere end for et år siden. Således er den gennemsnitlige pris på de 42.061 villaer, rækkehuse og villalejligheder, som netop nu er til salg, faldet med 13 procent på et år. Det svarer til en gennemsnitspris på 2,2 mio. kr. Også danske ejerlejligheder koster i dag betydeligt mindre, end de gjorde for et år siden. Her er gennemsnitsprisen faldet med ni procent til ca. 2 mio. kr …
– Når vi ser på statistikkerne, er det tydeligt, at boligpriserne fortsætter deres fald omend i et roligere tempo. Samtidig er dette en tendens, der gør sig gældende over hele landet. Dog er der små forandringer at spore. Vi kan for eksempel se, at priserne på ejerlejligheder i København og omegn faktisk så småt er begyndt at stige. Det samme gør sig gældende for de nordsjællandske villaer, rækkehuse og villalejligheder, siger kommunikationschef i Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Lokalavisen Frederikshavn, side 26 (22. juli 2009)

Renoveringspulje lokker mange
En ny undersøgelse viser, at renoveringspuljen der administreres af Erhvervs- og Byggestyrelsen, har haft stor indflydelse på danskernes beslutninger om at gennemføre boligforbedringer … Over 100.000 husstande får tilskud til projekter.
70 pct. af projekterne er besluttet eller fremrykket som følge af renoveringspuljen. En fjerdedel af de planlagte projekter er blevet udvidet på grund af puljen. For 64 pct. har bevæggrunden for at søge tilskud været energibesparelser, og hele 81 pct. tilkendegiver, at renoveringen vil medføre energibesparelser.
Sindal Avis, side 20 (22. juli 2009)

Nervøse andelshavere er lynhurtige med rabat
Prisskiltet får ikke lov at hænge mange uger på andelsboligerne, før det er skiftet ud, og der er hugget en luns af boligprisen. Andelshavere – og især københavnere – har ikke is i maven og er den boliggruppe, der er hurtigst til at give rabat på hjemmet.
De mest utålmodige bor i andelslejlighed i Valby, hvor ejerne i gennemsnit vælger at sænke prisen første gang allerede efter 51 dages udstilling på det bugnende boligmarked. Det fremgår af en opgørelse fra boligportalen boliga.dk.
Børsen.dk, Politiken.dk og Dr.dk (22. juli 2009)

Nordsjællændere er de bedste til at sænke prisen
Det tager nu i gennemsnit 310 dage at sælge et sommerhus. Samtidig er nordsjællændere bedre til at sænke udbudsprisen end resten af befolkningen.
Den gennemsnitlige udbudspris i juni 2009 var 20.727 kroner et fald på kun 5,1 procent på et år, mens de faktiske salgspriser faldt 9 procent til 16.500 kroner per kvadratmeter alene i første kvartal i år sammenlignet med fjerde kvartal 2008, viser en opgørelse fra Realkreditrådet.
Faldet i udbudspriserne dækker over store geografiske forskelle … Boligsitet Boliga.dk har lavet en liste over områder, hvor sommerhusejere er mest tilbøjelige til at sænke udbudsprisen. Vinderen er Melby i Nordsjælland, fire kilometer syd for den populære ferieby Liseleje. Her er 52 af de 75 sommerhuse til salg i øjeblikket sat ned med gennemsnitlig 10,7 pct.
Næstbedst til at sænke prisen er sommerhusejere i Asnæs i Nordvestsjælland, hvor 21 ud af 31 sommerhuse til salg er sat ned. Her har priserne i gennemsnit fået høvlet 10,6 procent af udbudsprisen.
Århus Stiftstidende, 1. sektion, side 24 (21. juli 2009)

Danmarks dyreste fritidshuse
Sommerhuspriserne er raslet ned med 13,5 procent siden foråret 2008.
Men ingen regel uden undtagelser. Nogle sommerhuse er så eksklusive, at de lever deres helt eget liv og kun venter på den rigtige køber – helt uden prisnedslag.
Det gælder blandt andet de fire dyreste sommerhuse, der er til salg p.t.
Dyrest er det snart berømte sommerhus Villa Guldmaj, der ligger på Grenen i Skagen. Det sælges af kendismægler Jan Fog, og du skal af med 50 millioner kroner, hvis du vil have fingre i sommerhuset. Prisen har været den samme, siden sommerhuset blev sat til salg i 2007 … Af boligsiden.dk fremgår det, at der er tre sommerhuse til salg til over 20 millioner kroner.
Kongerigets næstdyreste sommerhus ligger i Rågeleje i Nordsjælland, hvor du skal af med 32 millioner kroner for havudsigt og 344 kvadratmeter at boltre dig på.
På en tredjeplads ligger endnu et sommerhus i Skagen. Her betaler du astronomiske 129.534 kroner per kvadratmeter og i alt 25 millioner kroner for at have Vippefyret som nabo. Men så er der også havudsigt fra stuen og alle værelserne.
Ekstra Bladet, 1. sektion, side 25 (20. juli 2009)


Håndværkerfradrag fortsætter i 2012

$
0
0

Renovering (Foto - David Buchmann)Også til næste år kan danskerne få statstilskud til at få gjort rent i hjemmet, malet garagen og ordnet haven. Stik imod tidligere udmeldinger har den nye regering besluttet at videreføre den såkaldte boligjobordning i hele 2012.

Læs også: Energimærke påvirker ikke salgstiden

De tre regeringspartier havde ellers besluttet at droppe ordningen med udløbet af i år og lade den erstatte af en ordning, der giver tilskud til energirenovering i hjemmet. Men den ordning kan regeringen ikke nå at få på plads inden årsskiftet, og derfor videreføres boligjobordningen alligevel.

– De ideer og projekter, som borgerne måtte have, kan udføres i 2012. Når man laver justeringer, så er det klogt at gøre det i en glidende overgang, så håndværksmestrene har en periode, hvor de kan tilrettelægge deres arbejde,” siger SFs erhvervs- og vækstminister Ole Sohn til TV-avisen.

Læs også: Sydjyske andelsboliger er landets mest energivenlige

Boligjobordningen blev indført den 1. juni og giver ret til et fradrag på 30.000 kr. pr. husstand. Regeringens beslutning vækker begejstring i Venstre.

– Jeg er glad, når regeringen viderefører Venstres politik. Så slår vi gerne en streg over alle de grimme ting, som regeringen har sagt om boligjobordningen, siger Venstres gruppeformand Kristian Jensen, der mener, ordningen både tjener til at give børnefamilierne mulighed for at købe sig mere tid i en travl hverdag og samtidig komme noget at det sorte arbejde til livs.

Udover de knap to milliarder til boligjobordningen vil Ole Sohn sætte 150 mio. kr. at til en garantiordning, som skal gøre det lettere for små iværsættere at få et banklån.

Snusfornuftige boligejere vil spare på energien

$
0
0

Nye energiafgifter kommer til at goere ondt på boligejere med oliefyr. Boligsiden.dk

Der er gået god gammeldags snusfornuft i boligejerne, der gerne vil betale for fx at få skiftet vinduer ud eller på anden måde energirenovere huset.

 

”En energirenovering betaler sig på sigt, men skal finansieres nu og her. For mange vil det derfor være et meget bevidst valg at investere nu og her for at opnå en besparelse på energiregningen på sigt”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

 

Hver tredje har planlagt en energirenovering i 2013

En undersøgelse blandt 519 af Boligsiden.dks brugere viser, at hver tredje har planlagt en energirenovering i 2013. Af dem har hver tredje planlagt en gennemgribende energirenovering, hvor de resterende har planlagt en mindre renovering.

 

11 procent har allerede gennemført en energirenovering i år, og ydermere svarer 15 procent, at de måske vil renovere,  men ikke har planlagt noget endnu.

 

Alt i alt er det langt over halvdelen, der enten skal gøre, har gjort eller ikke er afvisende over for at gøre noget ved hjemmet, der kan hjælpe på varmeregningen.

 

Huse med energimærke A udgør under 2 procent

Der er god grund til at se på tiltag, der kan gøre boligen mere energivenlig. Af de huse der blev solgt det seneste år, havde 1,6 procent energimærke A.

 

”3 ud af 4 af de villaer og rækkehuse, der blev solgt det seneste år, har energimærke D eller dårligere. Der vil være mange hjem, hvor der vil være energi-penge at spare på en isolering eller vinduesudskiftning”, siger Birgit Daetz, og fortsætter: ”Samtidig ser vi, at boliger med en god energimærkning holder prisen bedre i forbindelse med salg. Så går man i salgstanker, kan det også være en ide at tænke i energiforbedringer”.

 

Læs også Huse med energimærke A holder prisen

 

Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk spurgte vi ”Forventer du at energirenovere din bolig i 2013, fx få nye vinduer, isolere ydermuren mv?” 519 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Forventer du at energirenovere din bolig i 2013 (Boligsiden.dk)

Boligjob-ordningen får os til at renovere

$
0
0

Fradrag for haandvaerkerarbejde udloeber til nytaar

Taget får kærlig hånd, solceller bliver installeret og huset bliver malet. Mange får lyst til at gøre noget ved boligen som følge af Boligjob-ordningen og dens tilskud til private renoveringsopgaver.

 

For mere end hver anden har Boligjob-ordningen, der også er kendt som håndværkerfradraget, betydning for lysten til at renovere. I en undersøgelse blandt 904 af Boligsiden.dks brugere, svarer 35 procent, at ordningen vil få dem til at renovere deres helårsbolig. 10 procent vil renovere sommerhuset på grund af ordningen, og yderligere 10 procent vil gå i krig med både helårsbolig og sommerhus.

 

”Det lille økonomiske puf i ryggen ser ud til at få mange til at kaste sig over opgaver, de ellers ville have udskudt”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Boligjob-ordningen virker efter hensigten

Resultatet fra Boligsiden.dks undersøgelse tyder på, at ordningen virker efter hensigten, nemlig ved at skabe mere arbejde hos privatpersoner inden for håndværks- og servicebranchen.

 

”18 procent ville have renoveret under alle omstændigheder, og hele 54 procent siger, at det er Boligjob-ordningen, der får dem til at renovere. Det betyder, at næsten 3 ud af 4 har et planlagt boligrenoveringsprojekt”, siger Birgit Daetz.

 

Tilskuddet gives både til mindre opgavetyper som maling og tapetserarbejde til større renoveringsarbejde som etablering af dræn, nyt køkken og udskiftning eller reparation af olie- eller gasfyr.

 

Sommerhuse med i Boligjob-ordningen i 2013 og 214

Som noget nyt er sommerhuse også en del af Boligjob-ordningen, og hver femte vil da også give sommerhuset en overhaling. Tilskuddet til fritids- og sommerhuse gælder fra 22. april 2013 og frem.

 

Ønsker du at bruge ordningen skal du huske, at tilskuddet gives til lønudgifter – ikke materialeudgifter, og at du skal være privatperson og eje, leje eller være andelshaver af en bolig.

 

Læs mere om Boligjob-ordningen

 

Sådan gjorde vi

I perioden 22. april til 29. april 2013 stillede vi på Boligsiden.dk spørgsmålet: ”Boligjob-ordningen (håndværkerfradraget) forlænges til 2013. Får det dig til at renovere din bolig?”

 

Svarmulighederne var:

  • Ja, mit sommerhus
  • Ja, min helårsbolig
  • Ja, både sommerhus og helårsbolig
  • Jeg ville have renoveret under alle omstændigheder
  • Nej, jeg skal ikke renovere

 

Svarene fordelte sig sådan her:

 

Boligjob-ordningen forlænges. Får det dig til at renovere (Boligsiden.dk)

Så meget kan du spare på håndværkertilbuddene

$
0
0

Fradrag for haandvaerkerarbejde udloeber til nytaar

Håndværkertilbud, trænger til en kærlig hånd, renoveringsprojekt, kræver istandsættelse, tilbud til gør-det-selv-manden. Kært barn har mange navne, men i bund og grund dækker de alle over forsømte huse, der trænger til omsorg og ikke mindst en god omgang knofedt og kærlighed. Håndværkertilbud er en fællesbetegnelse for alt fra nedrivningsklare ejendomme til boliger, der blot kræver modernisering for at komme up to date og blive så gode som nye.

 

”Håndværkertilbud er et brugt men ikke misbrugt begreb. Netop nu er der ca. 160 ejendomme, der bliver beskrevet som håndværkertilbud på Boligsiden.dk. Bruger man ordet håndværkertilbud ved man godt, at det kan skabe nogle negative forventninger om ejendommens stand hos de potentielle købere; men netop derfor er der jo sat en pris, der afspejler dette forhold”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

 

Du sparer mest på rækkehusene

Har du en håndværker – eller en skotte – gemt i maven, skal du gå efter rækkehusene, som er den boligtype, der giver den største økonomiske gevinst, hvis du kigger på håndværkertilbud til salg. Her er udbudspriserne nemlig langt under det halve af, hvad et rækkehus i al almindelighed bliver udbudt til. Et rækkehus, der sælges som håndværkertilbud, bliver i gennemsnit udbudt til 7.300 kr. pr. kvadratmeter, mens rækkehusene, der ikke er håndværkertilbud, i gennemsnit bliver sat til salg for godt 18.000 kr. pr. kvadratmeter.

 

Køber du et rækkehus på 100 kvadratmeter til håndværkertilbudspris får du altså en million kroner i overskud, sammenlignet med hvis du køber et rækkehus i almindelig stand til den gennemsnitlige pris. Hvis du ser på de renoveringsparate rækkehuse, kan du derfor vurdere, om du for en million kan få huset op til den ønskede stand. Samtidig er fordelen ved at renovere selv, at du kan få køkken m.v., som du vil have det.

 

Sommerhuse og ejerlejligheder er de boligtyper, hvor besparelsen er mindst. Men her er der alligevel stadig 42 procent at hente, for den der hænderne skruet rigtigt på. Villaer byder ind med en besparelse på 56 procent.

 

Håndværkertilbud deler vandene

En undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk tidligere i år, afslørede, at kun 12 procent føler sig som kongen af renovering, der frygtløst vil kaste sig over et håndværkertilbud, mens 31 procent alligevel er villig til at prøve et håndværkertilbud. 14 procent siger blankt nej tak, og 43 procent kan godt se mulighederne i håndværkertilbuddene, men orker ikke at gå i gang med projektet.

 

Læs også: Hver anden gider ikke håndværkertilbud

 

Så meget sparer du

Prisangivelserne er beregnet for udbudte boliger på Boligsiden.dk

 

Rækkehus – spar 60 procent

Normalpris:               18.256 kr. pr. kvadratmeter

Håndværkertilbud:   7.267 kr. pr. kvadratmeter

 

Villa – spar 56 procent

Normalpris:               12.642 kr. pr. kvadratmeter

Håndværkertilbud:   5.619 kr. pr. kvadratmeter

 

Ejerlejlighed – spar 42 procent

Normalpris:               20.689 kr. pr. kvadratmeter

Håndværkertilbud:   12.070 kr. pr. kvadratmeter

 

Sommerhus – spar 42 procent

Normalpris:               16.982 kr. pr. kvadratmeter

Håndværkertilbud:   9.893 kr. pr. kvadratmeter

 

Forær din nye bolig en energirenovering

$
0
0

Radiator, Termostat, Interiør, Energimærke (Foto: David Buchmann - Boligsiden.dk)

Hvis du ikke vil betale for meget for varmen, skal du være opmærksom på husets energirapport. Det er rigtig mange også. En undersøgelse fra august 2013 blandt Boligsiden.dks brugere viser, at 64 procent går efter en bolig med lavt energiforbrug. Kun 18 procent siger, at energiforbruget er uden betydning.

 

Desværre er der ikke mange huse at vælge imellem for den økonomisk og miljøbevidste forbruger. Knap 2 procent af de villaer og rækkehuse der er til salg netop nu, har energimærke A og kun 5 procent har energimærke B.

 

”I øjeblikket ser vi et mismatch mellem købernes ønsker om energivenlige boliger og antallet af energirigtige boliger, der er til salg. Den gode nyhed er, at man selv kan energirenovere og bringe sit nye hus op i en helt anden energiliga. Samtidig er der en klokkeklar sammenhæng mellem husets energimærke og salgsprisen pr. kvadratmeter, hvor husene med de gode energimærker har markant højere salgspriser end dem med dårlige energimærkning. Så ud fra en statistisk betragtning kan jeg kun sige, at en energirenovering, der får huset op i en anden energiklasse, kan betale sig, da det øger værdien af boligen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

 

Læs også: Vi går efter huse med lavt energiforbrug

  

Brug energirapporten

Har du netop købt hus, har du formodentlig også fået en energirapport med. Her kan du ikke bare se husets energimærke, men også en liste over mulige energiforbedringer, et overslag over, hvad de vil koste at implementere og ikke mindst, hvad du kan forvente at spare ved de forskellige tiltag. Rapporten er et godt værktøj for dig, der overvejer at energirenovere og vil regne på, hvad du får ud af det.

 

Ofte kan du se rapporten, allerede når du klikker ind på salgsopstillingen hos ejendomsmægleren, eller du kan med få klik bede om at få den tilsendt på e-mail. Så kan du vurdere husets muligheder – især hvis det er et hus i den tunge ende af energi-skalaen. Det koster ikke altid meget at energirenovere, og gevinsten kan være stor.

 

Kan efterisolering betale sig?

Ifølge Boligejernes Videncenter, Bolius, afhænger meget af hvor og hvornår du efterisolere. Besparelsen ved at isolere skal gerne være større end udgifterne til isoleringen – hvis du altså ikke regner med at sælge huset igen inden for kort tid og kalkulerer med gevinsten ved et bedre energimærke.

 

Størst er besparelsen, hvis du har et el-opvarmet hus, der slet ikke er isoleret. Her vil det gøre en stor forskel at få isoleret ydermurene. Er der allerede isoleret, og overvejer du et ekstra lag isolering, er der ikke nær så meget at spare.

 

Læs mere i Bolius’ artikelsamling Alt om isolering, hvor du kan blive klogere på, hvordan du tjekker, om huset trænger til efterisolering, hvordan du bedst isolerer, og hvordan mindre energiforbedringer kan spare dig for 5-10.000 kroner om året.

Nyt køkken gør ikke din bolig mere værd

$
0
0

 Køkken, Interiør (Foto: Rebecca Olsen - Boligsiden.dk)

Ikke bare køkkener og carporte er i høj kurs. Mange drømmer også om nyt bad, nyt tag eller en tilbygning til huset. I en undersøgelse blandt Boligsiden.dks brugere svarer hver anden, at 2014 bliver året, hvor de går i gang med et byggeprojekt. 30 procent har ingen byggeplaner og 18 procent har enten ikke hus eller har andre planer end lige netop køkken, bad, carport, tilbygning eller tag.

 

”Man skulle næsten tro, at alle snart havde fået de køkkener og badeværelser, de ønskede sig”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, spøgefuldt. ”Men i og med at håndværkerfradraget fortsætter i 2014, ansporer det stadig nogle til at hoppe med på vognen, nu hvor man stadig kan få tilskud til sit drømmekøkken eller –bad”.

 

Håndværkerfradraget er dog kun et begrænset økonomisk tilskud til et nyt køkken eller bad, der nemt kan koste 50.000 kr. Så håndværkerfradraget alene er næppe det, der afgør, om boligen skal opgraderes. Men har man allerede besluttet sig for at få et nyt køkken, kan tilskuddet være den ekstra tilskyndelse til, at man får det lavet nu og ikke venter fem år.

 

Myten: Det nye køkken tjener sig ind, når vi skal sælge

De fleste får udskiftet køkkenet eller badeværelset, fordi de selv har lyst til at se på noget andet end de gamle køkkenlåger eller badeklinker. Alt tyder også på, at det er den absolut bedste grund til at give boligen en overhaling. Du skal nemlig ikke tro, at din køkkeninvestering tjener sig ind, når du skal sælge huset.

 

En undersøgelse fra Boligsiden.dk viser, at boliger med ”nyt køkken” i boligbeskrivelsen i gennemsnit ikke bliver udbudt for mere end boligerne uden. Et nyt bad ser dog ud til at skrue udbudsprisen en anelse op de fleste steder i Danmark. Carport, garage eller nyt tag gør desværre heller ikke noget for huspriserne for alvor. Til gengæld kan du være sikker på, at et gammelt tag, der står over for en udskiftning, trækker prisen ned.

 

Se også Realkredit Danmarks punktering af myterne om, hvad boligforbedringer betyder for din økonomi ved et efterfølgende boligsalg.

 

Fakta om håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget – servicefradraget eller Bolig-job-ordningen, som også kaldes – giver tilskud til flere typer forbedringer indenfor i huset og udenfor. Det er specificeret, at ordningen bl.a. giver tilskud til reparation eller fornyelse af køkken og bad og også til renovering, reparation, isolering eller udskiftning af tag. Etablering af garage, carport eller tilbygning er umiddelbart ikke dækket af ordningen. Husk, at du selv skal opgive arbejdet, du skal have fradrag for, til SKAT.

 

Fakta – Sådan gjorde vi                                                                                     

Boligsiden.dk stillede vi i perioden 15. november – 25. november spørgsmålet: ”Hvad har du af byggeplaner for 2014?” 1.005 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Hvad har du af byggeplaner for dit hus? (Boligsiden.dk)

Boligrenovering betaler sig ikke

$
0
0

Fradrag for haandvaerkerarbejde udloeber til nytaar

Overvejer du at renovere din bolig i forventningen om så at få mere for den i forbindelse med et salg? Så bør du læse med her, for stik mod hvad du måske kunne forvente, så er en modernisering i sig selv ikke noget, der får boligpriserne op i skyerne.

 

Kun lille kontant bonus

Hvis du bor i Region Hovedstaden eller Nordjylland, er der noget at hente, hvis boligen er nyistandsat. Især i Hovedstaden stiger udbudspriserne med 4.000 kroner pr. kvadratmeter, mens det i Nordjylland holder sig til mere beskedne 500 kroner pr. kvadratmeter. I alle andre landsele er udbudspriserne lavere for de nyistandsatte boliger end andre huse.

 

Bliver boligen beskrevet som nyrenoveret, er der lidt at hente i Hovedstaden, Midtjylland og Syddanmark, men det er småpenge. Helt galt går det, hvis boligen ikke er nyistandsat eller nyrenoveret, men blot bliver beskrevet som moderniseret eller renoveret; så ligger udbudspriserne under gennemsnittet næsten overalt i landet.

 

Dyre moderniseringer af køkken og bad

Alt peger på, at du skal renovere, hvis du har behov for det, og se det som en investering i en bedre hverdag for dig selv.

 

”Det er dyrt at udskifte køkken eller bad for slet ikke at tale om en gennemgribende renovering af et helt hus. Man skal gøre det, fordi man selv får glæde af det – ikke for at score kassen ved et salg. Og bor man i nogle af de områder, hvor boligpriserne er lave, så vil det så godt som aldrig kunne tjene sig ind, da der er et naturligt loft for, hvor meget boligen kan stige i pris og stadig være salgbar”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

 

Et spørgsmål om smag

I områder med høje boligpriser, kan du lettere slippe af sted med at sætte prisen op, hvis du har renoveret. Men der er ingen garanti for, at du får noget ud af moderniseringen:

 

”Hvis boligen er pæn og ren, så synes mange ikke, at det er ekstraordinært. Og de tænker ikke, at det skulle trække prisen ekstra op, med mindre boligen vitterlig er gennemgribende nyrenoveret. Derud over er der det store spørgsmål om smag. Det kan være, at en fremtidig køber ikke bryder sig om det køkken, du lige har investeret i, og så bliver det endnu sværere at trække prisen op”, siger Birgit Daetz.

 

Sådan gjorde vi

Undersøgelsen er foretaget blandt villaer og rækkehuse, der var udbudt til salg på Boligsiden.dk den 30. januar 2014. Der blev søgt på renoveret, moderniseret, nymoderniseret og nyrenoveret i  boligbeskrivelserne blandt de udbudte boliger.


Påsken skal bruges på hus og have

$
0
0

Have (Boligsiden.dk)

Påsken ligger sent i år, og sammen med den milde vinter giver det gode odds for at få jord under neglene og beskidte knæ, når vi holder fri i påskedagene. Og det er noget, vi glæder os til. I en undersøgelse foretaget blandt brugerne på Danmarks mest besøgte boligsite, Boligsiden.dk, svarer 22 procent, at de skal i haven i påsken.

”Påsken er typisk den første ferie, hvor vejret ansporer til mange af de klassiske boligdiscipliner: Haven skal gøres forårsklar, stakittet skal males, og vi skal have gjort forårsrent og ryddet ud. Samtidig handler påsken for mange om at nyde det dejlige forårsvejr, og derfor er det heller ikke overraskende, at størstedelen glæder sig allermest til at komme i haven,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

 

Boligsøgning i top

Der er dog tæt løb blandt de populære boligaktiviteter, vi kaster os over i påsken. Havearbejde kommer ind på en førsteplads med et mulehår, mens lysten til at se på boliger til salg kommer umiddelbart efter med 19 procent.

”Når foråret kommer, begynder mange at drømme om at flytte i hus med egen have eller få flere kvadratmeter at boltre sig på. Derfor er det også i påsken, at mange intensiverer deres boligjagt. Sommerhusene trækker også i påsken, og historisk set stiger både priser og udbud her i marts og april,” forklarer Birgit Daetz.

 

Sommerhuset trækker

Samtidig viser brugerundersøgelsen, at 17 procent af de adspurgte skal en tur i sommerhus i påsken, mens 14 procent planlæger at kaste sig over boligrenovering, hvor der skal males og bygges til eller bygges om. Kun 12 procent stikker af fra det hele og har booket en rejse i påsken.

”Rigtig mange har som tradition at åbne sommerhuset i påsken og indlede sommerhussæsonen, og forhåbentlig kan de glade sommerhusejere få lidt sol på næsen i påsken, mens vinterluften lukkes ud, og nullermændene jages på flugt. Samtidig giver solen og det spirende forår mange fornyet energi til at kaste sig over de boligprojekter, der har ligget stillet hele vinteren,” siger Birgit Daetz.

 

Fakta: Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk stillede vi i perioden  26. marts – 2. april spørgsmålet: ”Hvad skal du lave i påsken?” 1.019 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Hvad skal du lave i påsken (Boligsiden.dk)

Vi poster gerne penge i istandsættelsen af den nye bolig

$
0
0

 Mindre formue skyldes voksende boliggaeld og faldende boligpriser

For mange er boligkøbet den dyreste investering, de kommer til at gøre i deres liv. Realkreditlånet kan løbe op i millioner, og måske er det derfor, at beslutningen alligevel ikke er så svær, når mange boligkøbere i samme omgang vurderer, at de godt kan lægge over 200.000 kroner ekstra i puljen til renovering.

 

I en undersøgelse blandt 1.078 af brugerne på Boligsiden.dk svarer 30 procent, at de gerne vil bruge over 200.000 kroner på istandsættelse af deres nye bolig. 57 procent vil bruge op til 200.000 kroner, og kun 6 procent vil slet ikke bruge penge på istandsættelse.

 

”Jeg vil tro, at mange kalkulerer med istandsættelse, når de køber boligen. Det er oplagt at snakke med banken om finansieringen af fx nyt køkken eller tag, når man nu alligevel er ved at låne et større beløb”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Boligparken er gammel

89 procent af de villaer og rækkehuse, der er til salg netop nu, er opført før år 2000. Dermed er langt størstedelen af de huse, der er til salg, mere end 14 år gamle, og det øger behovet for istandsættelse.

 

”Ikke alle flytter i tide og utide. Mange bliver boende i boligen i en menneskealder, og ikke alle opdaterer boligen løbende. Når boligen så en dag alligevel skal sælges og overdrages til en ny generation, så kræver den typisk en større opgradering for at få den gjort tidssvarende”, siger Birgit Daetz.

 

200.000 kroner kan være givet godt ud

Kigger vi på de villaer og rækkehuse, der er solgt det seneste år, er det tydeligt, at der er store rabatter at hente på de gamle huse. Især husene, der er bygget inden for de seneste fem år, er blevet solgt for markant højere priser end de mere brugte boliger.

 

Salgspriserne lå på 1,5 million kroner i gennemsnit for huse bygget før år 1900. Prisen var i gennemsnit over 1,4 millioner kroner højere for husene, der var bygget efter 2009; De kostede 2,9 millioner kroner. For den prisforskel er der plads til mange store renoveringsprojekter.

 

Den klassiske 60’- og 70’er-villa er den boligtype, der sælges flest af. Husene fra de to årtier udgør en tredjedel af de solgte villaer og rækkehuse, og de blev i gennemsnit solgt for 1,8 millioner kroner. Bruger man 200.000 kroner til istandsættelse af et klassisk parcelhus, kan det gøre en stor forskel, mens man stadig betaler langt mindre for boligen end for et nyt hus.

 

Fakta: Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk stillede vi i perioden 8. -16. oktober spørgsmålet: ”Hvor meget vil du maksimalt bruge på istandsættelse af din nye bolig?” 1.078 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Hvor meget vil du maksimalt bruge på istandsættelse af din nye bolig? (Boligsiden.dk)

                     

Spar op til 57 procent på håndværkertilbuddet

$
0
0

Fradrag for haandvaerkerarbejde udloeber til nytaar

Lidt fingersnilde, materialer og tid; det er ofte ingredienserne til at forvandle et håndværkertilbud til en moderne og opdateret bolig. Vil du regne på, om det kan betale sig at købe et håndværkertilbud, er tommelfingerreglen, at udbudspriserne på landsplan ligger 45 procent lavere, hvis der er tale om et håndværkertilbud i forhold til udbudspriserne generelt.

 

I nogle dele af landet er gevinsten dog større. I gennemsnit ligger udbudspriserne 57 procent lavere for håndværkertilbuddene i Region Nordjylland og Region Sjælland, mens priserne ligger 56 procent lavere i Region Syddanmark. Til gengæld er der lidt mindre at spare i Region Midtjylland og Hovedstaden, hvor der er henholdsvis 32 og 25 procent at hente.

 

”Besparelserne, når man køber et håndværkertilbud, er til at tage at føle på. Men håndværkertilbuddene dækker også over huse, der er klar til nedrivning, så før du går i gang med den store ombygning, skal du overveje, om det kan betale sig at rive hele molevitten ned og bygge et nyt hus i stedet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Læs også: Nyt eller gammelt det er spørgsmålet

 

Ærlige mæglere

Er du bange for, at du ikke kan genkende håndværkertilbuddene, når du søger bolig? Bare rolig, ejendomsmægleren skal nok fortælle dig det, og her er et område, hvor ærligheden stortrives. Det er nemlig ingen skam at sælge et bolig, der trænger til en hel hær af kærlige hænder, så længe prisen er derefter. Se bare eksemplerne her:

 

Vi mener det alvorligt, når vi skriver håndværkertilbud

Skovhusevej 60, 4552 Stokkemarke http://www.boligsiden.dk/salg/716133032/

Fredeligt beliggende på blind vej ligger denne gamle svend fra 1820, der trænger til en gennemgribende modernisering. Mægleren skriver: ”Indtil for nogle år siden var stedet pænt, idyllisk og meget indbydende, ja nærmest et lille paradis for mennesker der sætter pris på naturen, fred og ro. Det kan det også blive igen, men det kræver virkelig mange timers arbejde såvel inde i huset som på grunden. Vi mener det således alvorligt når vi skriver håndværkertilbud”. Udbudspris: 225.000 kr.

 

Fremstår helt uden modernisering og vedligeholdelse

Albanivej 3, 5792 Årslev http://www.boligsiden.dk/salg/988704622/

Rummelig bolig på 160 kvadratmeter i Årslev syd for Odense. Mægleren skriver: ”En arkitektonisk pæn rødstens villa fra 1912, som fremstår helt uden modernisering og vedligeholdelse, og må betegnes som et håndværkertilbud.” Udbudspris: 495.000 kr.

 

En bolig som kræver en større renovering eller som kan væltes fuldstændig

Ingemanns Alle 132, 6700 Esbjerg http://www.boligsiden.dk/salg/733915823/

110 kvadratmeter villa i Esbjerg by. Mægleren skriver: Hus til gennemgribende renovering eller nedrivning i Østerbyen. Her får du et rigtig “håndværkertilbud” – en bolig som kræver en større renovering eller som kan væltes fuldstændig. Udbudspris: 798.000 kr.

 

Sådan finder du håndværkertilbuddene

Brug Avanceret søg og marker Håndværkertilbud under Særlige krav.

 

Så meget koster håndværkertilbuddet

Se udbudspriserne nedenfor for villaer generelt og for villaer, hvor ordet håndværkertilbud står i boligannoncen.

Skærmbillede_16_06_15_13.07

6 spørgsmål du skal stille dig selv, før du køber et håndværkertilbud

$
0
0

hus, villa, nedslidt. Foto David Buchmann (Boligsiden.dk) 

Hvis du kunne spare over 700.000 kroner på dit huskøb, ville du så gøre det? For at lykkes med så stor en besparelse skal du have fat i en villa, der sælges som håndværkertilbud, for her er der på landsplan 41 procent at spare på udbudsprisen, eller hvad der svarer til 745.000 kroner for en villa på 140 kvadratmeter.

 

Men før du kaster dig over de mere eller mindre ramponerede boliger, kan det betale sig at tænke projektet igennem. Det kan nemlig være et rigtig godt køb, men der kan også komme mange uforudsete udgifter oven i købesummen og uventede forhindringer på vejen.

 

”Håndværkertilbuddene er billige, og det store afslag, der er i udbudsprisen, skal selvfølgelig veje op for de fejl og mangler, boligen måtte have. Er man fiks på fingene, og kan man lide at arbejde på huset, kan det blive en god investering, men skal du betale dig fra en fuldkommen restaurering, kan det blive dyrt, og man skal under alle omstændigheder have gennemtænkt alle facetterne af købet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Nedenfor er der seks gode spørgsmål, du kan stille dig selv, inden du køber håndværkertilbuddet.

 

  1. Hvordan ser prisniveauet ud i nabolaget?

Snak med en lokal ejendomsmægler om, hvad boligerne bliver solgt for i nabolaget. Hvis du skal ud i en millionombygning i et område, hvor salgspriserne generelt er meget lave, skal du overveje, om det overhovedet kan betale sig, og om det ikke er bedre at købe et mere færdigt hus eller et håndværkertilbud i et andet område.

 

  1. Er huset fredet eller bevaringsværdigt?

Undersøg, om huset er fredet eller bevaringsværdigt. Det findes forskellige grader af bevaringsværdighed, og de kan få betydning for din renovering af huset. Der kan fx være regler for, hvilke materialer du må bruge, hvad du må gøre ved facaden, hvilke vinduer du må vælge etc. Læs mere om fredede huse og om typerne af bevaringsværdige huse hos Bolius

 

  1. Hvilken stand er boligens fundament, tag og vægge i?

Selvom boligen ligner en ruin, behøver det ikke at være et tegn på fundamentalt forfald. Hvis meget af ruin-looket skyldes mangel på kosmetisk vedligehold, vil det ikke kommer til at koste så meget at udbedre. Men hvis vigtige elementer som fundamentet, taget, kloakeringen med videre ikke er i orden, kan det hurtigt komme til at få langt mere vidtrækkende konsekvenser for din pengepung.

                                                                                                                                        

  1. Hvordan er husets planløsning?

Kan du lide husets planløsning, eller skal du i gang med at rive vægge ned eller sætte nye op? Selvom det ikke er en stor opgave at rive en væg ned, er det alligevel nemmere og billigere, hvis du overordnet set er tilfreds med den måde, huset er indrettet på.

 

  1. Hvad kommer det til at koste i alt?

Hvad kommer det til at koste dig at gøre dit håndværkertilbud til den bolig, du gerne vil have? Ikke noget med at snyde, sjusse og skære hjørner. Vær realistisk. Få lavet tilbud på de opgaver, du skal have andre til at lave og læg ekstra oveni til uforudsete udgifter. Vær også klar over, at tidsplanen også kan skride, så ikke noget med at planlægge den store, runde fødselsdag i huset umiddelbart efter, du efter planen skulle være færdig.

 

  1. Orker jeg det her?

Når du har gennemgået huset, afgjort hvad der skal ordnes, fået priser og lavet et realistisk budget, skal du overveje, om du orker at gå i gang. En stor ombygning kan slide på både økonomi og personligt overskud. Vil du selv lave meget af arbejdet, skal du afsætte et stort antal timer, der kommer til at gå fra din familie eller fritidsinteresser. Og selvom du får andre til at lave det, kommer du stadig til at bruge meget tid på at koordinere hele projektet, få styr på håndværkerne, vælge materialer, og hele tiden tage stilling til nye problemstillinger, der dukker op.

 

Vi håber, du finder din drømmebolig, hvad enten du kaster dig ud i den store renovering eller vælger den mere bekvemme men dyrere løsning at købe et mere vedligeholdt hjem.

Flotte badeværelser trækker boligprisen op

$
0
0

Ombygning. Foto: David Buchmann (Boligsiden.dk)

Trods flere år med ombygninger af både køkken og badeværelser er boligejerne slet ikke færdige endnu. I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer hver tredje, at de har planlagt en renovering af badeværelset eller endda bygge et ekstra badeværelse i 2016.

 

”Boligejernes drømme lever stadig, og i takt med at boligpriserne er steget en smule, og økonomien er blevet styrket, vil mange kunne finansiere en om- eller tilbygning med friværdien”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Og finansiering er værd at overveje. Fra årsskiftet var det nemlig slut med at få tilskud til det nye badeværelse fra Boligjob-ordningen. Håndværkerfradraget har i 2016 fået en grøn profil, og tilskuddet til ombygning af både køkken og bad er frafaldet.

 

Det flotte badeværelse trækker boligprisen op

Selvom du ikke skal regne med at få investeringen tilbage i et en-til-en-forhold, hvis du sælger din bolig, kan du alligevel godt forvente, at et flot badeværelse lægger lidt til prisen. En gennemgang af knap 5.000 villaer viser, at salgsprisen typisk ligger 10 procent højere, hvis badeværelset bliver beskrevet i positive vendinger. Det er især boliger i og omkring de store byer, hvor de gode badeværelser trækker prisen op.

 

”Badeværelset kan være dyrt at renovere, og det er ikke usædvanligt at finde originale badeværelser i ellers renoverede huse. Mange købere vil gerne betale lidt ekstra for selv at slippe for besværet og omkostningen ved at renovere badet”, siger Birgit Daetz.

 

Sådan gjorde vi

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 24. november – 7. december 2015 spørgsmålet: ”Planlægger du at renovere eller få nyt badeværelse i 2015?” 1.189 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Planlægger du at renovere dit badeværelse i 2016 (Boligsiden.dk)

Danmarks billigste villaer koster under 100.000 kroner

$
0
0

Sommerhuse paa 40-60 m2 saelges hurtigst (Foto: Mette Hesser - Boligsiden.dk)

Er økonomien stram efter en julemåned efterfulgt af januarudsalg, kan et boligkøb blive en udfordring. Men det behøver ikke at være en millionudskrivning at købe en bolig. Danmarks billigste villaer koster nemlig under 100.000 kroner, og priserne starter helt nede ved 85.000 kroner. Her får du fire vægge og et tag på egen grund, men meget mere skal du ikke forvente. De meget lave priser afspejler nemlig husets stand, men har du en håndværker gemt i maven, kan du gøre et godt køb.

 

 

”Danmarks billigste villaer er ikke i verdens bedste stand, men netop derfor kan du få dem til kvadratmeterpriser på helt ned til 636 kroner. At rive et gammelt hus ned kan være billigere end at renovere det. Det kan derfor være et fint alternativ til en byggegrund, fordi der er indlagt vand og varme, og ofte er der også anlagt en have, så du har et godt udgangspunkt for dit nye hjem”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Top 5: Danmarks billigste villaer

  1. Langøvej 22, 4900 Nakskov http://www.boligsiden.dk/salg/861459484

Danmarks billigste bolig er en etplansejendom, der kræver en kærlig hånd, som der står i boligpræsentationen. Så har man vist heller ikke sagt for meget, men er du frisk på en omgang renovering, kan du få en dejlig bolig ud af ejendommen her. Udbudspris: 85.000 kr.

 

  1. Sakskøbingvej 43, 4880 Nysted http://www.boligsiden.dk/salg/912345925

Hyggelig bolig, der efter en omgang knofedt og kærlighed kan blive dit nye hjem. Giv huset en overhaling indendørs, og mal stakittet ved vejen – så har du en fin, lille villa. Udbudspris: 95.000 kr.

 

  1. Nørhå Byvej 7, 7752 Snedsted http://www.boligsiden.dk/salg/149600537

Drømmer du om en tilværelse tæt på Vesterhavet og Nationalpark Thy, kan du få en billig bolig netop her. Huset er fra 1917, og her skal der også gøres en indsats for at få det opdateret til nutidens standarder, men så har du en bolig med super beliggenhed tæt på naturen. Udbudspris: 95.000 kr.

 

  1. Smedegade 21, 6440 Augustenborg http://www.boligsiden.dk/salg/166803197

Vil du kaste dig ud i et projekt lidt ud over det sædvanlige, er der en oplagt mulighed på Als, hvor denne fredede ejendom ligger. Dette romantiske bondehus venter på en ejer, der vil give det den helt store svingom i samarbejde med Sønderborg Kommune og Kulturarvsstyrelsen. Udbudspris: 95.000 kr.

 

  1. Vietsvej 3, 3760 Gudhjem http://www.boligsiden.dk/salg/157580894

Her får du en god stor grund på 1.613 kvadratmeter og en ældre ejendom med garage og længer. Også her er der tale om et håndværkertilbud til total renovering. Udbudspris: 98.000 kr.

Danmarks dyreste håndværkertilbud

$
0
0

hus, villa, nedslidt. Foto David Buchmann (Boligsiden.dk)

Har du hænderne skruet rigtigt på, er der mange penge at spare ved at købe et håndværkertilbud i stedet for en indflytningsklar bolig. Prisen for et håndværkertilbud starter ved 100.000 kroner for en villa i Nordborg på Als, og der er ca. 120 andre boliger til salg, der kræver håndværkersnilde ud over det sædvanlige.
Men det er ikke usædvanligt, at håndværkertilbuddene kommer op i millionklassen. De dyreste håndværkertilbud, der er udbudt til salg netop nu, koster da også mere, end mange danskere har mulighed for at bruge på et boligkøb.

 

”Mange forventer, at et håndværkertilbud er en foræring, men man skal snarere se det som en bolig, der er rigtig billig i forhold til beliggenheden. Et nedslidt hus på en dyr adresse, er stadig en dyr bolig, alene fordi grundværdien er så høj. Men man får stadig håndværkertilbuddet billigere, end hvis man skulle købe et istandsat hus på samme adresse”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Se håndværkertilbud til salg på Boligsiden.dk

 

Top 5: Danmarks dyreste håndværkertilbud

  1. Markvænget 10, 2791 Dragør http://www.boligsiden.dk/salg/160834999

Villaen her er fra 1965 og ligger midt i hyggelige Dragør, der med sin charmerende gamle bydel, kystnære beliggenhed og korte afstand til hovedstaden er evigt populær. Derfor kommer prisen også op i den høje ende, selvom der er tale om et håndværkertilbud. Udbudspris: 3.295.000 kr.

 

  1. Bakkekammen 21, 2700 Brønshøj http://www.boligsiden.dk/salg/593051297

Villaen her gør sig bemærket ved både at være stor – næsten 200 kvadratmeter – og ved at være beliggende på en dejlig stor grund. Huset ligger i Brønshøj, hvor ikke alle parcelgrundende er lige store, men grunden her er på over 1.000 kvadratmeter. Huset kræver en overhaling og en håndværksmæssig indsats for at få det opdateret. Udbudspris: 3.395.000 kr.

 

  1. Ole Borchs Vej 22, 2500 Valby http://www.boligsiden.dk/salg/268421425

Huspriserne i Valby, der er en del af Københavns Kommune, ligger afgjort i den høje ende, og huset her følger pænt med, til trods for at det kræver en kærlig hånd. Til gengæld får man en charmerende, klassisk ejendom på en central adresse i Valby. Udbudspris: 4.298.000 kr.

 

  1. Solskrænten 33, 2500 Valby http://www.boligsiden.dk/salg/336262284

En anden Valby-adresse tager andenpladsen på listen over dyreste håndværkertilbud. Her er der også tale om en charmerende murstensvilla i et populært kvarter. Man får 150 renoveringsparate kvadratmeter med en perfekt og fredfyldt beliggenhed. Udbudspris: 5.350.000 kr.

 

  1. Willemoesgade 56, st., 2100 København Ø http://www.boligsiden.dk/salg/807399375

Danmarks dyreste håndværkertilbud er en ejerlejlighed på Østerbro. 237 herskabelige kvadratmeter er der at lege med for køberen med håndværksmæssig snilde. Lejligheden udbydes ikke med en fast pris, men med en skønnet kontantpris. Udbudspris: 5.995.000 kr.


Tvangsauktioner er billige, men har en skjult pris

$
0
0

Nu faar man flere billige huse for prisen af det dyreste (Foto: Michel Vendelbo - Boligsiden.dk)

Det seneste år er villaer og rækkehuse på tvangsauktion solgt til priser, der ligger 68 procent lavere end for villaer og rækkehuse i almindelig fri handel. Har du mod på at købe bolig på tvangsauktion, kan der altså være rigtig mange penge at spare. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke bare køber et almindeligt hus med rabat, når du køber på tvangsauktion, og at en del af det, du sparer, vil blive brugt på andre udgifter.

 

”Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det ofte fordi, det er det. Så når tvangsauktionerne er så billige, er det fordi, du ikke kan sammenligne med husene, der sælges i almindelig fri handel, hverken i forhold til stand eller beliggenhed. Derudover mister du nogle af de rettigheder, du har som huskøber i fri handel, når du køber på tvangsauktion”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Sæt penge af til istandsættelse eller nybyggeri

Mange boliger ryger på tvangsauktion, fordi boligejeren ikke har kunnet betale sine regninger. Det betyder, at der ofte heller ikke har været penge til at vedligeholde huset i en årrække, og flere af husene er i så dårlig stand, at de er bedre tjent med at blive revet ned end renoveret. Det forklarer de lave priser. Køber du en bolig, som du ikke vil rive ned, på tvangsauktion, vil du ofte blive nødt til at skyde mange penge i renovering, så vær opmærksom på, hvor meget det vil koste dig, at få huset op i beboelig stand, før du falder i svimer over, hvor billigt det er.

 

Søger du en byggegrund, er der til gengæld et godt tip til dig. Køber du en nedrivningsparat ejendom på tvangsauktion, kan du være heldig at finde en grund i et område, hvor der ellers ikke er grunde til salg.

 

Købt som beset

Når du køber bolig på tvang, får du det, du ser. Der er ingen tilstandsrapport, og du køber som beset, og mister fx også retten til en ejerskifteforsikring. Det kan derfor være en god ide at have en byggesagkyndig med ud at se på boligen og lave en grundig gennemgang.

 

Når du køber på tvangsauktion, har du heller ikke nogen fortrydelsesret. Du hænger altså på ejendommen med alle dens fejl og mangler, og du bør derfor altid afsætte en pæn pose penge til at udbedre skader, der måtte dukke op, efter du har overtaget boligen.

 

Bynære huse kommer sjældent på tvangsauktion

Mange af de boliger, der sælges på tvangsauktion, ligger i yderområderne; dermed er de ofte billigere end bynære huse – også selvom de ikke sælges på tvang. Har man et bynært hus vil det ofte være muligt at sælge det i almindelig fri handel, inden huset kommer på tvangsauktion, men i yderområderne, kan det tage så lang tid at finde en køber, at man må sælge huset på tvang, så kreditorerne kan få deres penge. Når der kommer bynære boliger på tvangsauktion, er det ofte dyre millionvillaer, som – selv på tvangsauktion – stadig koster mere, end de fleste kan betale.

 

De røde og orange områder på kortet nedenfor er de steder, hvor andelen af tvangsauktioner er størst. Du finder færrest tvangsauktioner i de mørkegrønne områder, som er i og omkring København og Aarhus, og i de lysegrønne områder.

 

Hvis du ender med at bo lidt længere ud på landet end planlagt, fordi du køber på tvangsauktion, skal du derfor også medregne en eventuel ekstra udgift til transport til og fra arbejde. Til gengæld vil der måske være råd til at opgradere bilen til en nyere model.

 

Kort over tvangsauktioner i Danmark

 Skærmbillede_25_05_2016_13.25

 

Se alle tvangsauktioner på tvangsauktioner.boligsiden.dk

Renovering med respekt for husets natur

$
0
0

Danske Boligarkitekter Pernille-Arends_06-1500x1000 (via Boligsiden.dk)

Ved at se muligheder i et gammelt hus og inddrage husets unikke natur og originale detaljer i renoveringen får du et både smukt og stilsikkert resultat, der ikke prøver at tvinge det til at være nybyggeri i stedet. Læs her, hvordan arkitekt Pernille Arends gjorde en villa i Gentofte fra 1955 endnu smukkere, end den allerede var.

 

Pas på når du opfrisker gammelt til nyt

Det er ikke noget problem at toptune en gammel bolig, så den er skåret efter de tendenser og standarder, der er oppe i tiden lige nu. Men skal det gøres i tråd med husets natur, er der brug for et lidt mere trænet øje til hjælp. Det kan nemlig hurtigt suge charmen ud af en ellers historisk og karakteristisk bygning at forsøge at strømline den med nybyggede huse, og det kan fremstå ugennemtænkt og som decideret stilkiks at tvinge moderne tankegange ned over et ældre typehus. Det er derfor vigtigt at have husets natur og bagvedliggende idé med i sine overvejelser, når man renoverer et hus af ældre dato og ønsker et sammenhængende og harmonisk resultat. Netop denne bevidsthed var central for Pernille Arends, der var arkitekten bag renoveringen af denne smukke 50’er villa.

 

Rød tråd og respekt for husets idé

Huset i Gentofte blev fremvist for arkitekt, Pernille Arends på baggrund af faglig interesse, men en øjeblikkelig kærlighed til husets detaljer og særligt det kendskab til træ, der skinnede igennem overalt, fik hende til at købe huset på stedet. Pernille var meget bevidst om at bevare de originale elementer, og selvom hun har ændret på husets planløsning, givet det tobaksgulnede træ en opdatering og i det hele taget skilt alt ad og samlet det igen, så har hun tænkt nøje over at lade de oprindelige tanker med huset bestå. Hun har altså ikke bare malet lofter og vinduer hvide for at lysne, som mange ellers instinktivt gør ved synet af trælofter, og hun har samtidig været omhyggelig med at lade indretningen af huset bære præg af genbrugsfund fra husets samtid.

Klik her for at læse mere om ombygningen og se flere billeder af huset før og efter

Foto: Christina Kayser Onsgaard

 

50’er-huset er kram

Villaer opført i 1950’erne er ofte kendetegnet ved gode, solide materialer og en høj kvalitet. Derfor er priserne også højere for 50’er-villaerne end for eksempelvis 60’er- og 70’er-villaerne, der er af mere svingende kvalitet.

 

”I gennemsnit blev villaer fra 50’erne solgt for 14.700 kroner pr. kvadratmeter det seneste år. 60’er-villaerne er solgt for 12.600 kroner pr. kvadratmeter og 70’er-villaerne 11.900 kroner pr. kvadratmeter”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Hvis man selv har lyst til at købe en ældre villa og give den et ansigtsløft, så er 50’er villaen et godt bud på grund af det gode materialevalg. Læs mere om 50’er-huset hos Bolius

 

De 50’er-villaer, der er til salg i dag, er delt i to lejre. Der er de villaer, der allerede har fået et ansigtsløft, og som fremstår indbydende og indflytningsklare, og så er der dem, der i den grad trænger til en kærlig hånd. Priserne for de to typer ligger naturligvis i hver sin ende af spektret.

 

Danmarks dyrest udbudte villa netop nu er bygget i 1959. Se den spændende, minimalistiske liebhavervilla og få mere inspiration til din egen 50’er-villa. Se Vedbæk Strandvej 344, 2950 Vedbæk på http://www.boligsiden.dk/salg/300143582

 

Bygge nyt eller renovere eksisterende villa?

$
0
0

asger.s.poulsen (Boligsiden.dk)

Jeg er blevet stillet spørgsmålet: Hvad er afgørende for dig, om du river et eksisterende hus ned og bygger et nyt, eller om du begynder at ombygge og (energi)renovere? Det er et svar, jeg som restaureringsarkitekt ikke bare kan sige ja eller nej til.

 

Det åbner for rigtig mange andre spørgsmål, man er nødt til at svare på, inden man kan give et endeligt svar: Der er både en energimæssig vinkel, men så afgjort også en diskussion om bygningskulturel værdi: hvad kan man tillade sig at rive ned? Det kommer i høj grad an på den eksisterende villas arkitektoniske værdier.

 

Nemmere at rive de kulturløse boliger ned

Vil jeg kunne rive en smuk murermestervilla eller en fin patriciervilla ned for at bygge et nyt hus? Det jeg ville jeg have svært ved, hvorimod jeg nemt ville kunne rive et mere “kulturløst” 1960’er- eller 70’er- og for den sag også et 1980’er- eller 90’er-hus ned. Hånden på hjertet – disse årtier har bibragt de danske byer mange huse, der ikke rigtig gør noget godt for bygningskulturen.

En villa med arkitektoniske kvaliteter vil jeg have meget svært ved at rive ned, mens jeg nok i dag med mine erfaringer vil være meget overbevist om, at det bedst kan betale sig at rive en mere ”ligegyldig” ældre villa ned og i stedet bygge nyt.

 

Svært at renovere til ny stand

Jeg ved godt, det kan virke voldsomt at rive noget ned, der ”virker”, men næsten uanset hvor godt vi gør det, og hvor grundige og omhyggelige alle er i processen, lige fra arkitekten til de udførende håndværkere, så er det svært at overholde dagens isolerings- og komfortkrav i ombygningen af en utidssvarende villa. For et par år siden totalombyggede jeg et 1960’er-typehus. Det blev rigtigt godt, stort set alle elementer blev optimeret isoleringsmæssigt, nye energiruder, efterisolering af alle vægge og en helt ny tagkonstruktion med 400 mm isolering, men alligevel blev soklen og gulvisoleringen ikke så optimal som ved et helt nyt hus, og det kan godt ærgre mig den dag i dag.

 

Hustypen er afgørende for ombygningen

Der er ingen tvivl om, at der er hustyper, der umiddelbart er nemmere at om- og tilbygge end andre, og der er villatyper, der sagtens kan strammes op i forbindelse med en ombygning, så formsproget bliver mere nutidigt og moderne. Her er 1950’er- og 60’er-villaen mine yndlingshustyper. De er ofte enkle og stamme i stilen, så det kan være små ting, der løfter dem til noget nutidigt f.eks. et udhæng, der kan fjernes eller gøres mindre. Det løfter facaden og gør bygningskroppen mere slank og enkel. Typisk har disse huse også store vinduesarealer, hvorfor nye 3-lagsruder virkeligt vil kunne mærkes på varmeregnskabet og komforten i huset.

 

Den mere klassiske villa i røde teglsten eller puds kan være en større udfordring. Skal man bygge til i samme stil, måske bare lige en lille smule mere stramt, så der er en lille forskel, som man ikke lige fanger ved første øjekast? Eller skal man tilbygge i et helt moderne formsprog, der slår fra i forhold til det oprindelige?

 

Fordelene ved et nybygget hus er mange. Dels kan man jo få sit ultimative drømmehus, der opfylder de krav, man selv har til indretning og arkitektur, uden at skulle gå på kompromis, og dels kan man få en villa, der til fulde lever op til tidens isoleringskrav eller overgår dem, hvad enten det er et passivhus eller et 0-energihus.

 

Dyrere at bygge nyt?

Det vil vel langt de fleste gange være dyrere at rive ned og bygge nyt end selv den største energirenovering. Det eksisterende hus har en ”markedsværdi”, som man lige pludseligt gør til 0 kr. ved at rive det ned, i modsætning til hvis man bygger til og bygger om i forbindelse med det eksisterende. Men igen er det er en ”fornemmelse”, man skal have for, hvad der er rigtigt for huset og stedet. Jeg laver tit ombygninger til 1,5 og 2 millioner kr., og til den pris kan man også få meget nyt hus. Det er da værd at overveje meget alvorligt. Husk også, at der kan være rigtig mange penge sparet årligt på forbruget i den nye villa, da den er betydeligt bedre isoleret og alle instalationer er nye; Så spørg din arkitekt til råds.

Demografien stiller krav til boligmarkedet

$
0
0

Mikkel Høegh, BRF kredit (Boligsiden.dk)

Den demografiske udvikling i Danmark påvirker vores økonomi i mange henseender. Generelt bliver der langt flere ældre i vores samfund, hvilket stiller krav til, hvordan vores velfærdssamfund er indrettet. Disse strukturelle udfordringer har fyldt en del i den politiske/økonomiske debat de sidste mange år. Noget der imidlertid ikke har fyldt så meget, er den betydning, den demografiske udvikling har for vores boligstand. Faktisk stiller det nogle krav, der, hvis man skal imødekomme dem her og nu, vil kunne være med til at løfte væksten i vores økonomi markant. Der er nemlig brug for, at der bygges flere boliger, og at den eksisterende boligmasse renoveres.

 

Flere ældre = behov for flere boliger

Udviklingen med mange flere ældre betyder, at der er et langt større behov for boliger, som er velegnede til ældre. Og ikke nok med det, så stiller de flere ældre i det hele taget krav til, at den samlede boligstand målt i kvadratmeter er større. Lad os begynde med det sidste først. I sagens natur bor ældre mennesker på flere kvadratmeter i gennemsnit end yngre mennesker. Årsagen skal bl.a. findes i, at der bor færre mennesker i en husstand med en høj gennemsnitsalder, end der gør i en forholdsvis nyetableret husstand. Andelen af husstande med kun en beboer blandt de ældre er større end blandt de midaldrende, idet den naturlige udvikling gør, at ældre på et eller andet tidspunkt ender med at bo alene. Denne udvikling stiller i sig selv krav til flere boliger. Der er således brug for, at der bliver bygget flere boliger til at imødegå efterspørgslen.

 

Men har vi da ikke en masse ledig kapacitet på boligmarkedet? Det spørgsmål vil mange sikkert sidde med. Jo, der er også et for ’stort’ udbud. Dette udbud er lidt ældre familieboliger i forstæderne. Boliger der ikke er ramt af en tårnhøj efterspørgsel, idet det lige nu er de små årgange, der stifter familie og tager steppet fuldt ud med egen have og ligusterhæk. Omkring de større byer er der måske ikke det store problem med at få disse boliger afsat, idet urbanisering alene gør, at det er for dyrt for mange at få en familiebolig i indre by, hvorfor man må finde et alternativ. Der er således ganske meget, der taler for, at de kraftige prisstigninger, vi har set på ejerlejlighederne i de større uddannelsesbyer, vil trækker villapriserne op i nærområderne. Men der er også områder, hvor man ikke kan have alt for store forventninger til anden bølge af boligopsvinget. Hvad kan man gøre her?

 

Renover din 1960’er-bolig

Mange af disse 1960’er-boliger, der i princippet er for mange af, trænger til en gennemgående renovering. Dels er husene ikke så energieffektive, som vi forventer af en bygning i dag, dels er mange af boligerne ikke specielt velegnede for en ældre at bo i. Da køberne måske ikke ligefrem vil stå i kø de kommende år, kan man udnytte, at der vil være brug for flere boliger, der er velegnede til ældre, hvis man gerne vil sælge. Ejer man derfor en sådan bolig, kan det være ganske værdiskabende at investere i, at boligen er tidssvarende og velegnet til en ældre beboer. Det kan være at haven skal omlægges, så den er vedligeholdelsesfri, det kan være, der skal et nyt køkken eller badeværelse ind, hvor en rullestol eller rollator kan komme frem. Det kan være, man selv kan få glæde at disse investeringer, alternativt kan det være, at netop disse investeringer gør, at ens bolig udmærkes og nemt kan omsættes i forhold til andre sammenlignelige boliger, der ikke er blevet investeret i.

Nyt køkken eller bad trumfer energiforbedringer på boligejernes ønskeseddel

$
0
0

Christian Hilligsøe Heinig - Realkredit Danmark - Danske Bank

Næsten hver femte dansker vil gerne bygge om eller til i boligen, hvis der var plads i økonomien. Det viser en meningsmåling, YouGov har foretaget for os. Vi har efterfølgende spurgt danskerne om, hvad de så drømmer om at forbedre ved deres eksisterende bolig.

 

Først og fremmest viser undersøgelsen, at boligejernes ønskeliste er særdeles lang. Det afspejler i høj grad, at der er forskel fra boligejer til boligejer i forhold til, hvor vi er i livet, hvad vi prioriterer i hverdagen og endelig forskelle i tilstanden og ”manglerne” på vores boliger. Noget er mere presserende at få lavet i boligen, andet giver på sigt en bedre boligøkonomi, og endeligt er der noget, der gavner nytteværdien af boligen.

 

Flest boligejere – og dermed øverst på ønskelisten – peger på et nyt køkken skarpt forfulgt af nyt badeværelse. Lidt mere end hver fjerde dansker peger således på, at det er her, de først vil sætte ind, hvis de skulle forbedre deres bolig. Det fordeler sig med cirka 13 % på hver af disse muligheder. Det på trods af at vi efterhånden gennem mange år har oplevet, at det økonomiske mådehold har været fremherskende hos danskerne som en konsekvens af den økonomiske afmatning. Det har også ført til mange historier i stil med, at investering i “samtale-køkkener” bare ikke var oppe i tiden, mens energirenoveringer har været det hotte tema.

 

Selv om energiforbedringer tilsyneladende har fået baghjul af køkken og badeværelse, er det dog stadig noget, der i høj grad optager danskerne. Cirka 7 % vil allerhelst bruge penge på nye vinduer og døre, mens 5 % peger på ekstra isolering. Derudover peger omtrent 5 % på solceller. Alene disse tre elementer summer op til 17 % af danskerne, der peger på forskellige tiltag, der forbedrer boligens energiregnskab.

 

Figur 1: Her er danskernes ønskeliste til forbedringer af boligen

danskernes ønskeliste til forbedringer i boligen. Kilde YouGov (Boligsiden.dk)

Kilde: YouGov

 

Forbedringer af det økonomiske klima og fremgang på boligmarkedet kan være en af grundene til at køkken og bad i øjeblikket fremstår som et større ønske end energiforbedringer hos boligejerne. Siden stabiliseringen på boligmarkedet satte ind tilbage i starten af 2012, er friværdierne steget med små 410 mia. kroner til nu i omegnen af 1.335 mia. kroner. Ligeledes kan der også være en effekt af, at energipriserne ikke er på himmelflugt, og set i forhold til de forgangne år er olieprisen faldet ganske kraftigt tilbage. Det mindsker helt automatisk noget af fokus fra energiregningerne.

 

Ønsket om et nyt køkken eller badeværelse genfinder man på tværs af de forskellige aldersgrupper i undersøgelsen.

 

Kigger man på tværs af kønnene, er der til gengæld lidt forskelle, der springer i øjnene. Hvor både mænd og kvinder er lige interesseret i nyt badeværelse, er der en klar overvægt af kvinderne, der har øjnene rettet mod et nyt køkken. Til gengæld er mændene i højere grad fokuseret på at lave tiltag, der gavner den økonomiske bundlinje i boligen i form af eksempelvis, nye vinduer eller døre, isolering eller solceller.

 

Ser vi alternativt på tværs af landet, er der en klar forskel i forhold til, at især indbyggerne i hovedstadsregionen ønsker nyt køkken og badeværelse set i forhold til andre regioner. Som altid er der en del elastik i sådanne meningsmålinger, og man skal derfor være påpasselig i forhold til håndfaste konklusioner om disse forskelle. Det kan dog godt være en indikation på, at boligmarkedet i dele af hovedstadsområdet har oplevet kraftige prisstigninger gennem de senere år, og det øger alt andet lige lysten til at investere i de dele af boligen, der primært giver en nytteværdi i hverdagen.

Viewing all 24 articles
Browse latest View live