Quantcast
Channel: renovering – Boligsiden – Bolignyheder
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

Guldgrube gemt i villaer fra 50’erne og 60’erne

$
0
0

kristine-viren-585x250, Bolius (via Boligsiden.dk)

 

Har du et hus bygget 1950-1969 er der store chancer for, at det gemmer på en mindre skatkiste af originale detaljer. I Danmark er der mere end 300.000 villaer fra denne periode, som vil være mere værd, hvis ejerne bevarer ting som skifergulve, dørhåndtag og vinduer.

 

Rigtig mange flår al indmaden ud, når de renoverer deres gamle huse. Men det er en dårlig idé, hvis du ønsker, at dit hus skal bevare sin værdi – og måske endda blive mere værd. Danske BoligArkitekter har for tredje gang uddelt IdéPrisen til en privat bolig, der har lavet en ekstraordinær vellykket ombygning. Dette års vindere har haft særlig fokus på at bevare så mange af husets oprindelige ting som muligt – et valg, mange hussejere kan lære noget af, hvis de ønsker at give deres bolig en merværdi.

 

Du fjerner husets historie ved at ribbe det for alt med alder. Autenticitet er attraktivt blandt mange købere, når du engang skal sælge dit hus, og du risikerer derfor at gå glip af en potentiel merværdi.

 

Et hus får en højere værdi, hvis du ikke prøver at omdanne det til noget, det ikke er. Det er en decideret fejlcasting at presse et tungt, sortglaseret tegltag ned over et parcelhus og pudse huset hvidt, bare fordi man altid har drømt om en patriciervilla. En anden typisk, arkitektonisk misforståelse er sprossede vinduer i en bungalow eller et typehus fra 60’erne og 70’erne.

 

Der er ingen tvivl om, at du i langt højere grad får dine penge igen, hvis du sparer sammen til ordentlige, originale materialer i stedet for at lave billige ad hoc-løsninger. Det giver et mere gennemtænkt udtryk, som giver huset højere værdi. Det kan fx være de samme vinduer i hele huset eller et gennemgående materialevalg.

 

En opgørelse fra Boligsiden viser, at boliger fra netop 50’erne og 60’erne er de mest efterspurgte hos landets ejendomsmæglere. Er du selv på husjagt, bør du gå efter boliger, hvor der ikke er blevet renoveret for meget og lagt nye badeværelser og trægulve.

 

Ofte vil man kunne genbruge mange af de oprindelige materialer – materialer, som i nogle tilfælde er af langt bedre kvalitet, end dem man kan købe i byggemarkedet i dag. I huset, der netop har vundet IdéPrisen 2015, åbnede de fx op mod haven med et stort vinduesparti. Murstenene herfra kunne bruges i den nye tilbygning. På den måde er man også med til at skabe en sammenhæng i hele huset og bevare husets sjæl.

 

10 ting, du bør bevare i et hus fra 50’erne eller 60’erne

  • Skifer eller andre gamle klinker. Der er meget mere spil i gamle skiferfliser end i nyproducerede.
  • Gamle trægulve. De giver atmosfære og stemning og er ofte af en langt bedre håndværksmæssig kvalitet end nye trægulve.
  • Gamle haver med masser af oaser og rum. Måske kan det være en god idé at tage de værste kirkegårdstræer ud, men det er synd at erstatte en masse skønne, gamle træer og buske med en gold mark.
  • De originale lamper. Lamper som fx gamle PH-design og Friis & Moltkes originale rørlamper kan give noget magi til en bolig.
  • Døre af datidens populære træsort, mahogni. Det er især smukt, hvis du bruger moderne, rå materialer som flydebeton og stål op mod det.
  • Mursten. Lad være med at pudse huset op, hvis stenene ellers er pæne. Mange synes, det hele skal ligne hvidpudsede patricervillaer med sort tegl og sortmalet sokkel. Det er en fejl – lad være med at forsøge at få dit typehus til at ligne mere (eller andet), end det er.
  • Dørhåndtag fra det oprindelige byggeri. Du husker måske plastikhåndtagene fra dit barndomshjem, men de vil give dit hus noget særligt, som INGEN nye huse kan hamle op med, nemlig patina og historie.
  • Vær konsekvent og ærlig. Er dit hus lavet med sorte vinduer og grå karme af en arkitekt, bør du bevare de farver. De sorte rammer giver en mere flydende overgang mellem ude og inde, og rummene bliver ofte alt for ferske, hvis alt bare bliver malet hvidt. Skal du skifte vinduer, kan du muligvis finde nogen gamle brugte på genbyg.dk eller jk-genbrugscenter.dk eller få nye specialproduceret i den oprindelige stil.
  • Fremelsk det skæve. Er der et glasmosaikvindue eller et finurligt hjørne, så bevar det. Det giver dit hus kant og personlighed.
  • Den gamle skorsten med åben pejs. Genbrug åbningen ved at bygge en pejseindsats ind i den, og lav et brændedepot omkring den, så du fremhæver pejseområdet.

 

Kilder: Arkitekt Rasmus Bak, vinder af IdéPrisen 2015 og Danske BoligArkitekter.


Det kan løfte salgsprisen: Fik du energirenoveret i 2016?

$
0
0

Hus (Boligsiden.dk)

Boligsiden.dk laver vi jævnligt undersøgelser, hvor vi spørger om brugernes holdninger til forskellige boligrelaterede emner. Siden 2013 har vi af flere omgange spurgt ind til ønsket om at energirenovere boligen. Brugerne har været flittige ved tastaturet, og i alt er der tikket flere end 3.000 svar ind.

Mange af vores brugere har svaret, at de rent faktisk planlagde at gennemføre en større eller mindre energirenovering. Og en opfølgende undersøgelse i november 2016 viser, at flere end ventet rent faktisk har gennemført en renovering. Energirenovering er en populær måde at opdatere sin bolig på, siger kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, Birgit Daetz:

”Når du køber hus, er der også en energirapport med i salgsopstillingen, og her får du sort på hvidt at vide, hvad du kan forvente at spare på en energirenovering. Samtidig har der været økonomiske incitamenter fra politisk side, som også har gjort det mere attraktivt at energirenovere. Alt i alt er det en god måde at føre sit hus up to date på. Og salgsprisen for energirenoverede huse ligger typisk højere end andre huse”, siger Birgit Daetz.

Husk fagmanden
Der er mange forskellige måder at energirenovere på. Det kan være at sætte termoruder i boligen, skifte loftsisoleringen, at efterisolere væggene eller at udskifte oliefyret med f.eks. naturgas eller fjernvarme. Man bør dog altid tænke nøje over, hvor lang tid man ønsker at bo i boligen i forhold til, hvor mange penge man investerer i renoveringen.

Uanset hvilken type renovering, du ønsker at begive dig ud i for at forbedre din bolig og spare penge på bundlinjen, er det en god idé at tage en fagekspert med i forløbet. Så er du dækket ind, hvis der skulle opstå problemer undervejs. Eksempelvis vægisolering kan have stor betydning for boligens sundhed. Der er dog ingen tvivl om, at energirenovering kan ses på bundlinjen.

Guide: Sådan gør du et gammelt parcelhus moderne

$
0
0

Parcelhuse kommer i alverdens afskygninger. Her ses et gennemrenoveret 60’er hus på Østre Parkvej i Ringsted. (Foto: Danbolig)

1960- og 70’erne var uden sammenligning de årtier, hvor allerflest parcelhuse så dagens lys. Der blev helt præcist bygget 436.306 styks i perioden, men i flere år har det været udfordrende at appellere til et yngre publikum, som stiller andre krav til den perfekte bolig. Derfor har Boligsiden.dk allieret sig med en arkitekt, der kommer med bud på, hvordan man gør en 60-70’er parcel til et attraktivt hus anno 2018.

Men hvad er parcelhuset egentlig for en størrelse?

I ordets enkle forstand betyder det en fritliggende villa, der er beregnet til en børnefamilie med mor, far og to unger.

I 1960’erne tog det for alvor fart med udrulningen af parcelhusene. Det kom sig af, at økonomien igen begyndte at blomstre, og landets kommuner startede med at udstykke jordarealer, hvor nye boligområder skulle opføres. Denne gang var det ikke etageklodser, der skulle bygges, nu skulle det være etplanshuse, bygget på op mod 1.000 kvadratmeter store grunde i landområderne udenfor byerne. Og sådan gik det til, at de mange, der indtil 1950’erne havde mange boet i små, uhumske, mørke lejligheder, skiftede lokummet i gården ud med eget hus med have og badekar.

Den nye boligform tiltrak både børnefamilier og velstillede lønarbejdere. Tanken om det frie liv med have og indkørsel fristede, og det gør den stadig den dag i dag, fortæller bogen Alle tiders parcelhuse, der er skrevet af cand.mag. i samfundsvidenskab Jonas Møller og arkitekt og forfatter Olaf Lind.

Parcelhusene er den hustype, der bliver solgt allerflest af. Villaer bygget i perioden fra 1960 til 1979 udgør 42 procent af det samlede salg for 2017, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk.

”I det nuværende udbud udgør husene fra de to årtier ikke noget nær den samme andel som i opgørelsen over reelle salg. Ud af de cirka 30.600 villaer, der lige nu er til salg på Boligsiden.dk, er 9.778 huse opført fra 1960 og frem til 1979. Det svarer til en andel på knap 32 procent,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

(Artiklen fortsætter under tabellen)

ByggeårAntal boliger
Før 1900104.149
1900-1919107.495
1920-192964.611
1930-193978.834
1940-194946.399
1950-195990.419
1960-1969200.055
1970-1979236.251
1980-198970.763
1990-199933.425
2000-200962.427
2010-201627.949
Uoplyst193
I alt1.122.970
(Kilde: Danmarks statistik)

Bedre placering på grunden

Det gode ved parcelhusene fra 1960-70’erne er, at de har store vinduespartier i stuen med et godt lysindfald, og så er de ofte velplaceret på grunden – meget bedre end nye hus i dag, forklarer Thomas Hjort, der er arkitekt MMA og medejer af arkitektfirmaet M4Arkitekter.

”Parcelhuse blev dengang placeret med stuen mod haven og køkken mod vejen, og så lagde man husene så de havde en lille forhave og en stor baghave. I dag tænker man ikke over den slags, hverken når man bygger huse eller udstykker grunde. Det er en skam for nye huse, men 60-70’er husenes klare fordel,” siger han.

Ulempen ved at købe en 60-70’er parcel i dag er dog, at husene ofte trænger til en gennemgribende renovering.

”En stor del af parcelhuse er beboet af ældre, der flyttede ind, da de blev opført. Det betyder, at de har nået en alder, hvor de ikke længere har energien til at pleje og passe huset på samme måde, som da de var unge,” siger Thomas Hjort.

Ny familie, nye behov

Små børneværelser, et lille separat køkken og en lang, L-formet fordelingsgang er blandt nogle af de ting, som de fleste ændrer, når de køber et parcelhus fra 1960-70’erne. Ikke fordi denne rumfordeling ikke fungerer, men fordi vores behov og ønsker ændrer sig over tid. For tiden vil folk have et rummeligt køkkenalrum, store børneværelser og et lækkert badeværelse, fortæller Thomas Hjort.

”Hvis man står overfor at renovere et parcelhus, handler det om at etablere en sammenhæng, der passer til en ny, ung familie, herunder med centrale fællesrum og en optimal funktionsopdeling, hvor der kommer en børne/teenage- og voksenafdeling,” siger han.

Lys er afgørende

Det helt centrale, som de fleste efterspørger, når de renoverer typehusene fra 60-70’erne er lys, fortæller Thomas Hjort.

”Vi er et solhungrende, dagslyskrævende folkefærd. Når vi taler med parcelhusejerne, er vores oplevelse, at kontakten til uderummene er vigtigere end tidligere. Derfor etablerer vi stort set ovenlysvinduer i alle vores opgaver,” siger Thomas Hjort.

Kogt helt ind til benet giver vi dig her en lynguide til, hvordan du gør et 60-70’er parcelhus tidstypisk anno 2018:

1. Etabler bedre dagslys, især ovenlysvinduer er geniale – da denne type vinduer også fungerer som ventilation og skaber et godt indeklima, da de kan stå åbne, når du er på arbejde
2. Læg væggen ned mellem det lille køkken og stuen og skab et multi-rum, hvor der både er plads til at drikke rødvin og se Disney Sjov
3. Skab større børneværelser
4. Lav en adskillelse mellem børne/teenage- og voksenafdeling
5. Udvid evt. gæstetoilettet til et ekstra badeværelse
6. Undersøg mulighederne for at lave loft til kip

Se tre parcelhuse til under tre millioner kroner:

1. Det gennemrenoverede

Østre Parkvej 158, 4100 Ringsted
Kontantpris: 2.875.000 kr.
Areal: 162 m²
Vær.: 5
M²-pris: 16.715 kr.
Se arkiv

2. Det klassiske

Rørsangervænget 8, 5610 Assens
Kontantpris: 1.495.000 kr.
Areal: 148 m²
Vær.: 4
M²-pris: 9.403 kr.
Se bolig

3. Det originale

Prilen 32, 6280 Højer
Kontantpris: 495.000 kr.
Areal: 145 m²
Vær.: 5
M²-pris: 3.300 kr.
Se bolig

…eller gå på opdagelse i de mange andre 1960-70’er parcelhuse, der netop er til salg lige nu ved at klikke her.

 

Danmarks billigste huse: Her er der plads i budgettet til at renovere

$
0
0

Huset her på Hjortespringvej 1, Stevning, 6430 Nordborg er det ene af Danmarks to billigste huse til salg netop nu. Foto: 1A Bolig og Erhverv.

Et af fællestrækkene i salgsmaterialet for de aktuelt billigst udbudte huse er, at ordet håndværkertilbud går igen. Eller også lægges der vægt på, at man har mulighed for at rive ejendommen ned for i stedet at bygge et nyt hus.

For selvfølgelig får man ikke en top renoveret villa til 100.000 kroner. Men har man mod på at trække i arbejdstøjet og sætte sit eget præg på sin bolig, er der flere steder i landet rig mulighed for netop dette.

De 10 aktuelt billigst udbudte huse koster nemlig alle under 150.000 kroner. Dermed er der for de flestes vedkommende luft i budgettet til at totalrenovere eller bygge en helt ny villa på grunden.

Hus på bud

Ser vi på de to absolut billigste huse til salg netop nu, er det ene huset beliggende på Gl. Grænse Vej 12 i Ribe. For de 95.000 kroner får man et rødstenshus fra 1962 med et boligareal på 80 kvadratmeter. Det trænger til en gennemgribende renovering, men samtidig ligger huset på en grund på 1.470 kvadratmeter, og der er derfor plads til at udvide boligarealet.

For samme pris kan man også få et ægte stråtækt hus i Nordborg på Als, som vel at mærke også trænger til en modernisering. Men med udbudsprisen på 95.000 kroner, vil mange købere også have plads i budgettet til at gøre netop dette.

Her skal der lægges lige knap 25.000 kroner i udbetaling for huset, der indeholder 93 kvadratmeter boligareal og ligger på en 1.051 kvadratmeter stor grund.

Kalder på en køber med en kærlig hånd

”Det gennemgående træk ved husene i den lave priskategori er, at de alle kræver en kærlig hånd, og at der skal bruges en del penge på renovering. Det er boliger med energimærkninger i den dårlige ende, og det er ikke boliger, som man nødvendigvis kan flytte ind i med det samme,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør ved Boligsiden og fortsætter:

”Til gengæld giver netop disse huse mulighed for, at man kan få en billig bolig, som man kan sætte sit helt eget præg på. Hvis man som køber har modet og energien til en total istandsættelse, er der her mulighed for, at man kan renovere sig til et hus, der passer præcis til ens egne behov, uanset om man er børnefamilie, der har brug for plads eller et par, der bare gerne vil bo tættere på naturen.”

Føler du dig inspireret til at jagte en billig bolig? Herunder kan du se nogle af de billigste huse, der er i udbud på Boligsiden.dk lige nu.

Gl Grænse Vej 12, Roager, 6760 Ribe
Kontantpris: 95.000 kr.
Areal: 80 m²
M²-pris: 1.033 kr.
Se bolig

Hjortspringvej 1, 6430 Nordborg
Kontantpris: 95.000 kr.
Areal: 93 m²
M²-pris: 913 kr.
Se bolig

Skjernvej 53, Trøstrup, 6920 Videbæk
Kontantpris: 98.000 kr.
Areal: 85 m²
M²-pris: 951 kr.
Se bolig

Skovbyvej 74, Skovby, 6470 Sydals
Kontantpris: 110.000 kr.
Areal: 81 m²
M²-pris: 1.111 kr.
Se bolig

Langegade 13, Lindelse, 5900 Rudkøbing
Kontantpris: 125.000 kr.
Areal: 105 m²
M²-pris: 1.116 kr.
Se arkiv

Bandholmvej 93, 4943 Torrig L
Kontantpris: 125.000 kr.
Areal: 96 m²
M²-pris: 1.238 kr.
Se arkiv

Gyldensteensvej 175, V Egense, 5400 Bogense
Kontantpris: 145.000 kr.
Areal: 80 m²
M²-pris: 1.747 kr.
Se arkiv

Degnbølvej 157, Mygdal, 9800 Hjørring
Kontantpris: 145.000 kr.
Areal: 81 m²
M²-pris: 1.436 kr.
Se bolig

Sangstrupvej 76, Sangstrup, 8500 Grenaa
Kontantpris: 148.000 kr.
Areal: 75 m²
M²-pris: 1.762 kr.
Se bolig

Grenaavej 1, Gjerrild, 8500 Grenaa
Kontantpris: 148.000 kr.
Areal: 100 m²
M²-pris: 1.423 kr.
Se bolig

Viewing all 24 articles
Browse latest View live